Općenito o obnovljivim izvorima

2022-04-20


Mnogi od nas se pitaju što zapravo znači obnovljiva energija?

Kao što znate svijet funkcionira pokretan energijom fosilnih goriva što znači da sve što potrošimo odlazi nepovratno u atmosferu i pritom uzrokuje efekat staklenika.

Obnovljiva energija bi trebala spriječiti taj ciklus i koristiti izvore poput sunca i vjetra kroz dostupne nam solarne panele i vjetrogeneratore,odnosno kad je u pitanju grijanje prostora kroz CO2 neutralna goriva poput dobro znanih peleta .Osim električne energije potrebne za rad skoro svega što nas okružuje tu imamo i problem transporta koji je važan za moderan način života.Električni auto bi trebao prekinuti proces korištenja fosilnih goriva ,ali nije najsretnije ekološko riješenje zbog načina na koji se još uvijek dobiva većina svjetske energije,odnosno veći njezin dio,a to je upotreba fosilnih goriva u vidu nafte i ugljena. .Postoji još i problem proizvodnje same baterije i kasnije njezino recikliranje .

Postavlja se pitanje da li je takav vid energije zaista "zelen" i ne zagađuje okoliš?

Jedan od temeljnih zakona fizike kaže :energija se ne može stvoriti ni uništiti što znači da se jedan vid energije može pretvoriti u drugi uz određene gubitke i to najćešće u vidu toplinske energije.

S obzirom da je potrebno utrošiti određenu količinu fosilnih goriva za proizvodnju samih solarnih panela,akumulatora te invertera evidentno je da nije moguće dobiti energiju a da se pritom ne potroši ništa.

Solarni panel kojeg uzimamo za primjer kod svog rada zaista ne zagađuje okoliš,ali je upitan način proizvodnje samog solarnog panela i zagađenje nastalo proizvodnjom samog panela .

Zaključak je taj da trenutno zapravo ne postoji ni jedan vid energije koji ljudska vrsta koristi a da ne šteti našem planetu,dodatni problem je i prekomjerna potrošnja energije koja ide uz današnji život modernog društva te je vidljivo da će društvo ako želi opstati morati iz temelja promjeniti životne navike i sadašnji stil života .

Energija solarnih panela nije još jedna u nizu kompanija kojoj je primarna samo prodaja proizvoda a korisnik se kasnije mora sam pobrinuti za instalaciju i održavanje kupljenog proizvoda.Nudimo kompletnu uslugu od same ideje do projekta i realizacije zamišljenog uz kompletan suport za vrijeme životnog vijeka instaliranog uređaja,bilo da je riječ o ugradnji solarnih panela za proizvodnju električne energije ili grijanje tople vode odnosno ugradnji peći na pelete koja usput rečeno koristi jedini CO2 neutralan izvor energije na svijetu.Obratite nam se s povjerenjem ako imate bilo kakvu ideju i vrlo rado vam izlazimo u susret našim riješenjima od početka do realizacije.