Punjači za električne automobile

2024-05-29

     Budućnost električnih vozila


Električna mobilnost i popularnost električnih putničkih vozila u velikom je porastu tijekom posljednjeg desetljeća .Novo doba mobilnosti je stiglo,iako nitko ne zna da li će i u kojem obliku električni automobil potpuno zaživjeti.

Činjenica je da je većina električne energije, kojom se pune električni automobili,dobivena iz neobnovljivih izvora. Da li je električni automobil pravo riješenje? To je pitanje na koje nije jednostavno dati odgovor,vrijeme će pokazati.  

Trenutno i nije moguće skroz zamjeniti električni automobil sa klasičnim motorom,jer električne energije za sve automobile na svijetu vrlo vjerojatno nema dovoljno. Kako i kada će se taj problem riješiti, i da li se uopće može riješiti je teško predvidjeti.

Prodaja električnih vozila i količina električnih vozila na cestama, obećavaju električnu mobilnost i neosporivo je da je budućnost električna.
Doba vozila s motorom s unutarnjim izgaranjem (ICE) pri kraju. iako se neki ne slažu sa tom činjenicom.


   Isplate li se električni automobili?


Prednosti električnih automobila
Kao društvu, električna vozila mogu nam pomoći smanjiti emisije ugljika i izgraditi održiviju budućnost. 

No, kao vozačima, električna vozila nam pružaju mnogo više od mogućnosti smanjenja ugljičnog otiska.


Kao prvo, električna vozila nude vrhunsko iskustvo vožnje; trenutni okretni moment i jednostavno  rukovanje (zahvaljujući niskom težištu). 

Budimo iskreni i kažimo da je navikavanje na brzinu punjenja i broj EV punionica samo stanje uma i nije se teško naviknuti na to.

Osim dodatnih pogodnosti koje pruža električni auto, može se uštedjeti i na gorivu. Jeste li znali da je punjenje električnog automobila jeftinije od punjenja spremnika klasičnog auta? Uz to, električna vozila zahtijevaju puno manje održavanja od konvencionalnih vozila s ugrađenim motorima s unutarnjim izgaranjem (ICE), i to zbog manje pokretnih dijelova i bez tekućina koje koriste klasični automobili.


Mnogo je neodgovorenih pitanja koja (potencijalni) novi vozači električnih vozila imaju o punjenju električnih vozila.
Za ljude koji razmišljaju o kupnji svog prvog električnog vozila ili one koji su ga tek kupili, vožnja EV-a - ili točnije punjenje - potpuno je novo iskustvo.


Na ovoj stranici nudimo pregled svega što trebate znati o punjenju električnih vozila i razjašnjavamo najčešća pitanja kako biste se mogli osjećati sigurnije u prelazak na električnu mobilnost.

Objašnjenje punjenja električnih automobila: zašto je terminologija tako komplicirana?


Postoje različite razine punjenja, kabeli i utikači (koji se razlikuju ovisno o tome gdje se nalazite), mogućnosti kapaciteta baterije i procijenjeni stvarni domet svakog električnog automobila.


Stanice za punjenje također se mogu razlikovati ovisno o vrsti struje koju koriste (AC ili DC), njihovoj izlaznoj snazi ​​i brzini punjenja. Ne pomaže to što su mnogi uvjeti punjenja električnih vozila slični i često se koriste kao sinonimi. Na primjer, koliko je stvarno brzo brzo punjenje? 


Ako razmišljate o kupnji (ili ste tek kupili) EV-a, onda je razumljivo da sve ove nove informacije mogu djelovati pomalo zbunjujuće.


Objašnjene razine punjenja EV i sve vrste punjača


Punjenje se može kategorizirati na više načina. Najčešći način razmišljanja o punjenju EV je u smislu razina punjenja. 

Postoje tri razine punjenja EV: Razina 1, Razina 2 i Razina 3—i općenito govoreći, što je viša razina, veća je izlazna snaga i brže će se puniti vaše novo vozilo.

Međutim, u praksi, na vrijeme punjenja utječu mnoge stvari poput baterije automobila, kapaciteta punjenja, izlazne snage stanice za punjenje. 

Nadalje i temperatura baterije utječe na brzinu punjenja, koliko je baterija puna i kada se počinje puniti te dijelite li stanicu za punjenje s drugim automobilom .


Maksimalni kapacitet punjenja na određenim razinama određen je ili kapacitetom punjenja vašeg automobila ili izlaznom snagom stanice za punjenje.

Uz razine punjenja električnih vozila,postoje i različiti tipovi konektora koji idu uz navedene punjače.

Standardni Europski konektor za punjenje je Tip 2 konektor.

Konektor Tip 2 je kombinacija AC i DC punjenja,ovisno o stanici na kojoj punite vaše električno vozilo.Podržava EV punjenje razine 1,2 i 3.

Standard za Ameriku je konektor Tip1  i kompatibilan je s razinama EV punjenja 1 i 2.

Postoji još i CHAdeMO konektor koji služi isključivo za DC punjenje električnog automobila i uz to je dvosmjerni,što znači da se može koristiti baterija automobila kada nam on nije potreban.CHAdeMO konektor koriste japanski proizvođači automobila kao što su  Nissan,Mitsubishi,Honda.

EV punjači razine 1


Punjenje razine 1 jednostavno se odnosi na uključivanje vašeg EV-a u standardnu ​​utičnicu. Ovisno o tome gdje se nalazite u svijetu, tipična zidna utičnica isporučuje  najviše do 2-3 kW, tako da je punjenje putem punjača razine 1 najsporiji način punjenja EV-a.

 Kako ne postoji komunikacija između utičnice i vozila, ova metoda ne samo da je spora, već može biti i opasna ako se njome nestručno rukuje,ili je instalacija na lokaciji korisnika loša.Punjače električnih automobila razine 1 dobijete sa kupljenim automobilom i najčešće su dovoljni za automobile koji imaju manju bateriju.

Moja osobna iskustva ne preporučuju punjače razine 1,osim u slučaju kada ne postoji druga opcija.


EV punjači razine 2


Punjač razine 2 namjenska je stanica za punjenje koju možete pronaći postavljenu na zid, na stup ili na tlu. Stanice za punjenje razine 2 isporučuju izmjeničnu struju (AC) i imaju izlaznu snagu između 3,4 kW - 22 kW. 

Obično se nalaze na javnim parkiralištima, poslovnim i komercijalnim lokacijama i čine većinu javnih punjača za električna vozila.
Pri maksimalnoj snazi ​​od 22 kW, jednosatno punjenje će osigurati približno 120 km (75 milja) dometa vaše baterije. Čak i niže izlazne snage od 7,4 kW i 11 kW napunit će vaše EV mnogo brže od punjenja razine 1, dodajući 40 km (25 milja) odnosno 60 km (37 milja) dometa po satu.
Iz tog razloga i zahvaljujući nizu opcija pametnog punjenja, povezivosti i sigurnosnih značajki koje nude AC punjači razine 2, mnogi vozači električnih automobila donose odluku o ugradnji takvih punjača u svojim domovima,odnosno radnim mjestima.


EV punjači (stanice za punjenje) razine 3 (DC brzi punjač)


Također poznato kao DC ili brzo punjenje, punjenje razine 3 koristi istosmjernu struju (DC) za izravno punjenje baterije vozila, umjesto izmjenične struje (AC) koju koriste stanice za punjenje razine 1 i 2.

 To omogućuje punjačima razine 3 da zaobiđu sporiji AC/DC pretvarač u vozilu i isporučuju istosmjernu struju izravno u bateriju.Snage takvih punjača idu i do 350KW te na taj način drastično smanjuju vrijeme punjenja električnog automobila.


Kao rezultat toga, stanice za punjenje razine 3 mogu isporučiti puno više energije brže, što ih čini idealnim za mjesta s kratkim stajanjima poput benzinskih postaja .

Vrijeme punjenja razlikuje se ovisno o vozilu i izlaznoj snazi, međutim, općenito govoreći, punjači razine 3 mogu napuniti vozilo u minutama naspram sati za razinu 2 ili dana za stanice za punjenje razine 1.

Što utječe na brzinu punjenja?


Baterija za električni automobil
Što je baterija veća, to će joj trebati više vremena za punjenje. Jednostavno, zar ne?

 Kapacitet baterije EV-a mjeri se u kilovat-satima (kWh), slično litri ili galonu, ali za električnu energiju, pri čemu je svaki kWh jednak količini energije koju biste potrošili za rad uređaja od 1000 vata tijekom jednog sata. 

Velika većina baterija električnih osobnih vozila danas može držati negdje između 25 i 100 kWh kada su potpuno napunjene, s prosječnim električnim vozilom koje ima kapacitet baterije od 69 kWh.


Kapacitet punjenja vozila


Maksimalna snaga koju EV može prihvatiti razlikuje se od vozila do vozila i čak može varirati ovisno o modelu automobila. Izmjeren u kilovatima (kW), kapacitet punjenja prikazan je i za punjenje izmjeničnom strujom i za punjenje s istosmjernom strujom, a svaki je veliki faktor u određivanju vremena potrebnog za punjenje. 

Na primjer, ako se dva vozila s baterijama slične veličine pune jedno pokraj drugog na stanici za punjenje visoke struje, ali jedno može prihvatiti samo 50 kW istosmjerne struje, a drugo 250 kW, tada će se drugi automobil puniti mnogo brže od prvog.


Izlaz punjenja stanice za punjenje


Različita snaga stanice za punjenje igra veliku ulogu u tome koliko je vremena potrebno za punjenje EV-a. 

Što je veća izlazna snaga u kW na stanici za punjenje, to se električni automobil može brže puniti (pod pretpostavkom da vaše vozilo može podnijeti veću izlaznu snagu).


Možda zvuči očito, ali koliko napunjenosti imate u svom vozilu kada započnete sesiju punjenja također igra ulogu u tome koliko je vremena potrebno za punjenje. Kao i kad sipate benzin u tradicionalno vozilo, ovisno o tome imate li spremnik do pola ili ste skoro prazni, vrijeme punjenja će se razlikovati.

Istosmjerno punjenje


Kod punjenja izmjeničnom strujom, protok energije od punjača do EV-a uglavnom je ravnomjeran, što znači da će se puniti približno istom brzinom od 0 do 100 posto napunjenosti.

 Nasuprot tome, s istosmjernim punjenjem, baterija EV-a u početku prihvaća vrlo visok protok energije, zatim brzo dostiže vrhunac i počinje smanjivati ​​snagu koju uzima kada se počne puniti.


Razlog za ovaj obrazac punjenja je dvojak. Možda se sjećate gore navedenog da se kod AC punjenja pretvorba iz AC u DC događa unutar vozila pomoću pretvarača u vozilu.

 Ovo ima prilično ograničen kapacitet snage, koji se brzo postiže i može se održati tijekom cijele sesije punjenja.


Punjenje istosmjernom strujom, s druge strane, otključava puno veću izlaznu snagu, pa to treba prilagođavati kako sesija napreduje kako bi se izbjeglo oštećenje baterije.

 Zbog svoje kemije, EV baterije mogu primiti puno veću snagu pri niskim stanjima napunjenosti, a ta se sposobnost postupno smanjuje kako se baterija puni.


Kao rezultat toga, s DC punjačem razine 3 početna faza punjenja (do 80 posto napunjenosti) mnogo je brža od zadnjih 20 posto (što može trajati otprilike jednako kao i prvih 80 posto).