Solarna Elektrana

2024-05-16
Solarni paneli
Solarni paneli

Solarni paneli pretvaraju sunčevu energiju u električnu energiju pomoću fotoefekta.

Fotoelektrični učinak, fotoelektrični efekt ili fotoefekt fizikalna je pojava kod koje djelovanjem elektromagnetskog zračenja dovoljno kratke valne duljine, najčešće svjetlosti u ultraljubičastom području spektra, dolazi do izbijanja elektrona iz obasjanog materijala, obično kovine. Zračenje s valnom duljinom većom od granične ne izbija elektrone jer elektroni ne mogu dobiti dovoljno energije za raskidanje veze s atomom. Izbačeni elektroni nazivaju se fotoelektronima

Prvi je tu pojavu uočio francuski fizičar Alexandre-Edmond Becquerel,  koji se bavio proučavanjem sunčeve svjetlosti, magnetizma, elektriciteta i optike.  Za otkriće fotonaponskog efekta iz 1839., na čemu se temelji princip rada solarnog članka zaslužan je Edmond Becquerel,a kasnije je Nobelovu nagradu za proučavanje tog efekta dobio Albert Einstein.   Za sve one koji se bave elektronikom situacija je kristalno jasna, te se solarni panel može predstaviti kao jedna velika dioda.

Solarni panel je prva  i jako bitna komponenta u nizu komponenata potrebnih za rad solarne elektrane.


Solarni inverter
Solarni inverter

Solarni inverter je komponenta koja pretvara dobijeni DC napon od solarnog panela u AC napon sinusnog valnog oblika koji je potreban za spajanje elektrana na mrežu. Mrežni solarni inverteri moraju biti sinhronizirani sa mrežom i minimalno utjecati na odstupanje napona i frekvencije mreže.Također inverteri vezani na mrežu moraju imati i zaštitu od otočnog rada,tj. isključivanje invertera sa mreže u slučaju nestanka električne energije. Uz navedene karakteristike moderni inverteri imaju i MPPT ulaze te maximalno iskorištavaju snagu solarnih panela.Iskoristivost današnjih solarnih invertera je redovno iznad 98%.

Također uz solarne invertere vezane na mrežu postoje i solarni inverteri koji daju tkzv. modificirani sinus,odnosno pravokutni valni oblik koji nije pogodan za rad elektromotora te ostale kućne opreme,a samim time ih treba izbjegavati.

Solarni inverteri koji se koriste za off grid sustave solarnih elektrana imaju sve karateristike mrežnih solarnih invertera osim što nisu napravljeni za paralelni rad sa električnom mrežom.Solarni akumulator
Solarni akumulator

Kod sustava koji nisu spojeni na mrežu ,također je potreban i solarni akumulator koji pohranjuje električnu energiju dobijenu iz solarnog panela,a koja se kasnije može upotrebiti prema željama korisnika.

Osim standardnih olovnih solarnih baterija postoje i litijske baterije za solarne sustave.

Litijske baterije su u cijenovno višem rangu od olovnih solarnih baterija,ali imaju puno prednosti nad njima.Osim same težine koja ide u korist litijskih baterija ,tu je i gustoća pohrane električne energije.

Nadalje pražnjenje solarnog litijskog akumulatora,odnosno korisnost je bolja u odnosu na olovni akumulator.Kao i kod svake opreme tako vrijedi i za solarne akumulatore,pravilni izračun je temelj za pouzdan i siguran rad vaše solarne elektrane .Cijena solarnog akumulatora igra značajnu ulogu u sustavima solarnih elektrana koi nisu vezani na električnu mrežu, te je potrebno napraviti pravilan odabir solarnog akumulatora jer je time zajamčena dugotrajnost samog sustava solarne elektrane.


Nakon instalacije solarne elektrane i potrebnih zaštitnih elemenata treba napraviti i provjeru postavljene električne instalacije i provjeru zaštitnih elemenata solarne elektrane.