Solarna ili sunčeva energija

2024-06-18

Najveći obnovljivi izvor energije na zemlji je sunce.

Zračenje sunčeve energije na zemlji se pretvara u ostale vidove obnovljih izvora poput vjetra,hidroenergije i slično.

Količina solarnog zračenja koje dospije na zemlju je cca 120 000 TW što je 7500 više od ukupnih svjetskih potreba.

Godine 2006 su potrebe bile cca 16 TW,doduše sada su vjerojatno veće,ali iz navedenog se vidi kolika je to količina energije koja se dozrači na zemlju.

Godišnja insolacija Hrvatske je oko 650 puta veća od ukupne godišnje potrebe za energijom.

Jedan dio solarnog zračenja se odbije od atmosfere natrag u svemir,otprilike 30%, dok se ostala energija apsorbira u atmosferi te indirektnim i direktnim zračenjem zagrijava zemljinu površinu.

Prema tome sunce je jedan ogroman potencijal koji ne iskorištavamo dovoljno.

Naravno ,prilikom pretvorbe solarne energije u bilo koji oblik koji je nama potreban imamo i gubitke,a i prilikom proizvodnje uređaja koji pretvaraju sunčevu energiju u bilo koji drugi oblik ,trošimo ogromne količine neobnovljive energije poput nafte i ugljena.

solarna energija u kućanstvu
solarna energija u kućanstvu

Iz svega navedenog vidljivo je da je i korištenje solarne energije kupovanje vremena,a pošto boljeg riješenja trenutno nemamo,solarna energija je jedan od načina kako što duže sačuvati energente koji su nam neophodni da bi sačuvaali današnji način života.

Možda je riješenje i u smanjenu potrošnje svakog od nas,ali to je odluka koju moramo sami donijeti. 

Da li se odreći današnjeg načina života ,gdje je sve dostupno odmaih u neograničenim količinama,ili se malo vratiti unatrag,pitanje je na koje nije lako dati odgovor i ja ću ovaj tekst završiti tim pitanjem...