Solarni paneli za proizvodnju električne energije

2024-05-31
Fotonaponski solarni panel presjek
Fotonaponski solarni panel presjek

S poviješću dugom više od stoljeća, solarni fotonapon postao je eksponencijalno rastuća obnovljiva energija diljem svijeta.


Očekuje se da će kapacitet proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora porasti za 50% u 5 godina, a više od polovice tog povećanja posljedica je povećanja ugradnje solarnih fotonaponskih panela.

 Oni su od napajanja prvih satelita postali normalna pojava na našim krovovima.


Što je fotonapon?
Fotonapon je izravna pretvorba svjetlosti u električnu energiju pomoću poluvodičkih materijala kao što je silicij. Fotonaponski efekt važan je fenomen koji se proučava u fizici i kemiji.


Riječ fotonapon (PV) prvi put se spominje oko 1890. godine, a dolazi od grčkih riječi: photo, 'phos', što znači svjetlost, i 'volt', što se odnosi na električnu energiju.


Fotonaponski, dakle, znači svjetlo-elektricitet, opisujući točno fotonaponski fenomen gdje možete izravno pretvoriti svjetlost u električnu energiju.


Solarni paneli koriste ovaj fenomen za opskrbu zelenom energijom za domove i industriju, a na sreću, cijena solarnih panela je u padu, što tehnologiju čini dostupnijom.


Postoji nada da nas fotonaponski sustavi mogu učiniti neovisnima o fosilnim gorivima, rješavajući trenutne ekološke probleme.


Kako radi fotonapon? 

Fotonaponska tehnologija koristi poluvodiče za proizvodnju energije na temelju fotoelektričnog učinka.

 Ako fotoni svjetlosti (prirodni ili umjetni) s dovoljno energije prodru kroz fotonaponsku ćeliju, mogu pobuditi elektrone u više energetsko stanje.

 Zapravo, elektroni poluvodiča koji inače nisu slobodni, postat će slobodni i ponašati se kao da su u vodljivom materijalu. 

Ti slobodni elektroni se zatim mogu uhvatiti, što rezultira električnom strujom koja se može koristiti za proizvodnju električne energije. 

Što se više svjetlosti apsorbira, fotonapon će proizvesti više električne energije.

 Dakle, korištenjem fotonaponskog fenomena, možemo jednostavno pretvoriti sunčevu energiju u električnu i koristiti je kao alternativu tradicionalnom načinu proizvodnje energije.


Vrste fotonaponskih panela

Kada postavljate pitanje: solarni paneli ili fotonaponski uređaji, vrijedi se usredotočiti - kao u slučaju solarnih toplinskih kolektora - na tipove PV modula koji su dostupni na tržištu. Dijele se na monokristalne i polikristalne.


Monokristalne ploče


Kao što i sam naziv govori, izrađeni su od monokristalnog silicija, a boja im može varirati od tamno plave do crne. Proizvode se rezanjem kristala silicija i imaju karakteristične zakošene kutove. Odlikuje ih dobra otpornost na mehanička oštećenja i ekstremne temperature, uz visoku učinkovitost.


Polikristalni PV paneli


Ova vrsta panela izrađena je od polikristalnog silicija proizvedenog od brojnih monokristala. Karakterizira ga svijetloplava boja i prepoznatljivi kristalni rubovi. Stanice su, međutim, kvadratnog oblika.

 Polikristalni fotonaponski paneli smatraju se manje učinkovitim i osjetljivijim na visoke temperature. Unatoč tome, popularni su jer su jeftiniji od monokristalnih modula.


S obzirom na strukturu fotonaponskih panela, valja istaknuti upotrebu silicija. Prekursor sinteze čistog silicija je silicij tetraklorid, i zbog toga se smatra da se koristi u fotonaponskoj industriji.

 Asortiman proizvoda PCC grupe uključuje silicij tetraklorid i ultra čisti silicij tetraklorid.

 Posebno je popularan ultračisti tetraklorid kod kojeg je deklarirana čistoća proizvoda 99,9999%. Zajamčena čistoća omogućuje dobivanje još veće kvalitete sintetiziranog silicija.


Rad fotonaponskog sustava

Kompliciran je samo u teoriji. Fotonaponski panel sastoji se od fotonaponske ćelije, okvira, posebnog stakla i filma.
Dakle, dizajn fotonaponskih panela je relativno jednostavan.
Odlike fotonaponskih sustava:
rad tijekom cijele godine,
omogućavanje energetske neovisnosti,
nije potrebno komplicirano održavanje,
pravo na subvencije,
ekološki prihvatljiv, obnovljiv izvor energije,
mogućnost smanjenja računa za struju.